Erilaisen pelaajapolun kautta huipulle noussut Niko Peltola – ”Se oli se iso asia mun uralle”

Helmikuussa kahden vuoden jatkosopimuksen Tampereen Ilveksen kanssa tehnyt puolustaja Niko Peltola on valmis tuleviin haasteisiin ja pystyy ajattelemaan jo tulevaisuuttaan.

Vaikka koronapandemia pilasi koko Liiga kauden ei Niko Peltola anna sen vaikuttaa ensi syksyllä alkavaan kauteen.

– Omaan kesäharjoitteluun tämä ei vaikuta millään tavalla. Omatoimisesti tässä on kuitenkin menty jo muutama kesä, Peltola kertoo.

Pelaajilla on vielä vuosiloma käynnissä tämän viikon ajan ja senkin jälkeen koronarajoitukset estävät joukkueita harjoittelemasta yhdessä koko joukkueena. Peltolan mukaan lakia on turha rikkoa tämän kanssa, sillä joukkueessa osataan ajatella fiksusti.

– Ei valmentajat halua tehdä mitään hölmöyksiä, että alettaisiin jääkiekon takia pitämään jotain kokouksia tai harjoituksia. Ei vielä ennen kesää koko jengin kanssa tarvitse välttämättä treenata.

Alkukeväästä tehty kahden vuoden jatkosopimus oli Peltolalle helppo päätös. Tekemisen meininki ja ilmapiiri ovat olleet koko Ilveksen organisaatiossa oikealla tasolla. Kaikki pyrkivät yhteisen hyvän eteen, eivätkä ajattele vain omaa parastaan. Kaikki ovat samassa veneessä, eikä vastakkainasetteluja pelaajien ja valmentajien välillä tule.

– Täällä kuitenkin tämä tekeminen on menossa siihen suuntaan, että pyritään mestaruutta tavoittelemaan ja se on itsellekkin se isoin tavoite, että pääsee Kanada-maljaa nostamaan. Se voi täällä olla jossain vaiheessa mahdollista.

Kausi oli Peltolalle siten erinomainen, sillä pelaaja rikkoi kauden päätteeksi oman piste-ennätyksensä 30 pisteellä. Kehitettävää silti jäi. Heikkouksia ja vahvuuksia etsittäessä Peltolalla ei ole selvää linjaa. Pohja pitää olla kunnossa, mutta suuria vahvuuksia ei ole, toisaalta ei heikkouksiakaan.

– Puolustuspeli on kuitenkin oma vahvuuteni, vaikka nyt sattuikin yksi kausi, että tuli vähän enemmän pinnoja, kyllä itse näen silti, että yleispuolustaminen on oma vahvuuteni.

Erilainen polku kuin muilla

Peltolan polku Liigaan ei ole se tavanomaisin. Porin Ässien B-junioreista siirtyminen Suomisarjassa pelaavan Lauttakylän Lujan riveihin oli Peltolan uralla kuitenkin suurin ja tärkein hetki. Silloin 17-vuotias puolustaja sai vastuuta lähes 30 minuuttia ottelua kohden ja peli alkoi sujumaan.

– Lujassa muuttui se suhtautuminen jääkiekkoon rennommaksi, iloisemmaksi ja nautinnollisemmaksi. Se oli se iso asia mun uralle. Silloin jääkiekko oli hauskaa.

Ennen Lujaa Ässien C- ja B-junioreissa pelannut Peltola kertoo, miten jääkiekko alkoi tuntua hieman pakkopullalta. Koulun jälkeen ajo Huittisista Poriin alkoi turhauttamaan, eikä peliaikaakaan tullut enää loppukaudesta. Lujassa löytyi jälleen se pelaamisen ilo. Nyt viimeisen 2-3 vuoden aikana Peltola on ymmärtänyt, mitä vaatii olla jääkiekkoilija tällä tasolla. Peltolan näkee uransa varrelta juuri Luja ajan ja nyt opitun harjoittelemisen ja urheilijana olemisen tärkeyden kahtena suurimpana virstanpylväänä uralleen.

Lujasta löytynyt pelaamisen ilo johdatti Peltolan seuraavaksi kaudeksi Vaasan Sportin A-junioreihin. Vastuu kasvoi ja pelaaminen alkoi maistumaan. Toisella A-kaudellaan Peltola pääsi pelaamaan Sportin Mestis joukkueen kanssa. Vietettyään kaksi kautta Vaasassa Peltola siirtyi Ilvekseen, jossa teki Liiga-debyyttinsä 20-vuotiaana.

Tulevaisuudessa on toivoa ja mahdollisuuksia

Kuva: Aarno Vuorinen

Kautta 2014-15 Peltola muistelee lämmöllä siitä, miten hän pääsi pelaamaan Jokereiden kanssa 14 ottelua KHL:ssa. Vaikka pelit sujuivat hyvin, jäi vastuu runkopelaajien palattua takaisin kokoonpanoon pieneksi.

– Pelit mitä pääsi pelaamaan oli mielettömiä. SKA:ta vastaan Helsingissä ja TsSKA:ta vastaan Moskovassa, niin oli sellaisia pelejä, ettei tule varmaan enää koskaan pelattua.

29-vuotiaan ura on jo tässä kohtaa hieno. Liiga pelejä on kertynyt yli 500 Ilveksen, Jokerien, Sportin, sekä Ässien riveissä. Vielä on kuitenkin tavoiteltavaa ja voitettavaa. Kun nykyinen sopimus Ilveksen kanssa loppuu, on Peltola 32-vuotias. Tämän jälkeen Peltolalla on avoimet ovet, kiinnostusta ainakin Saksan DEL-liigaan ja Ruotsin SHL:ään mieheltä löytyy.

– DEL-liigaan tai Ruotsiin olisi mahtava päästä, mutta DEL kiehtoo itseäni enemmän. Päästä kokemaan se keskieurooppalainen kannattajakulttuuri, missä 16 000 katsojaa laulaa seisaaltaan.

Peltola pääsi myös kaudella 2016-17 pukemaan Leijona paidan ylleen, kun hänet kutsuttiin Venäjän EHT-turnaukseen Valtteri Kemiläisen tilalle. Tuolloin urakka kesti kaksi peliä. Peltola muistelee A-maajoukkue aikoja lämmöllä ja toivoo vielä saavansa kutsun, ellei aika ole jo mennyt.

– Aika näyttää miten menee ja mitä elämä tuo tullessaan, Peltola kommentoi tulevaisuuttaan.

Pelaajauran jälkeen Peltola haluaa jatkaa jääkiekon parissa ja toivottavasti valmentajatehtävissä. Iän myötä peliin on tullut se ajatus, että ei ajattele vain omaa napaansa, vaan miettii peliä myös valmentajan kannalta ja miten asioita voisi tehdä pelillisesti paremmin. Palaamista kasvattiseura Lujaan Peltola ei myöskään sulje pois.

– En sulje paluuta Lujaan pois missään nimessä. Kun valmentajahommat tulevat ajankohtaiseksi, niin pitää se jostain aloittaa, siellä voisi olla paikka lähteä liikkeelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: