NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru elää unelmaansa – ”Kyllä se aika varmalta nyt näyttää, että sinne taas mennään”

Täksi kaudeksi Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtajaksi valittu Ville Touru on elänyt unelmaansa, vaikka NHL-kausi lyötiinkin pakettiin liian aikaisin.

Kun Ilta-Sanomien entinen NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffren päätti palata takaisin Suomeen neljän vuoden reissun jälkeen, tarjottiin työtä Ville Tourulle. Aina urheilussa mukana elänyt ja viimeiset vuodet Sanoma Medialle töitä tehnyt Touru ei kieltäytynyt haasteesta.

Lempäälästä kotoisin oleva Touru pelasi Lempäälän Kisan juniorijoukkueissa jääkiekkoa 20-vuotiaaksi asti, kunnes huomasi ettei jääkiekosta tulisi pelaajana ammattia.

– Aina on urheilu kiinnostanut ja kun omasta peliurasta ei tullut mitään, niin piti työ urheilun parissa toteuttaa jollakin muulla tavalla.

Lopettuaan jääkiekon peluun Touru aloitti urheilutoimittaja opintonsa Laajasalon opistossa 2015. Koulun ohessa hän työskenteli freelancerina tehden lähes kaikkia media-alan töitä, suurimpana mielenkiinnon kohteenaan videotyö.

– Tykkäsin tehdä urani alkuvaiheilla töitä videoiden parissa. En ollut silloin hyvä kirjoittamaan. Enkä toki ole vieläkään valmis, sillä aina löytyy kehitettävää.

Valmistuttuaan urheilutoimittajaksi Touru päätyi töihin Sanoma Medialle. Työn kuvaan kuului urheilu-uutisten ja artikkeleiden kirjoittamisen lisäksi Ruutu Urheilun sosiaalinen media, sekä kotimaisen Liigan selostus Ruudun ja IS Extran puolella.

Keväällä 2019 Hoffrenin palattua Suomeen oli kirjeenvaihtajan paikka auki. Tourun ei tarvinnut kauaa miettiä päätöstään. Syksyllä uusi kotikaupunki olisi Montreal.

– Itse sain tehdä päätöksen kaupungista. Ennen minua Hoffren oli Torontossa, Hiitelä Vancouverissa. Montrealissa pelaa paljon suomalaisia, joten päätös oli lopulta helppo.

Kirjeenvaihtajan aamut alkavat puheluilla pelaajille, sekä eri medioiden edustajille. Iltaisin katsotaan otteluita ja suomalaisten huippuhetkiä. Pelien jälkeen kootaan jutut Ilta-Sanomien urheiluosioon, sekä Urheilulehteen.

– Kaikki Montrealin pelit tulee katsottua paikan päällä. Mukaan vielä reissuja ympäri Pohjois-Amerikkaa. Tuli reissattua muun muassa Denverissä, Raleighissa ja New Yorkissa.

Ensimmäisen vuoden huippuhetkiä Touru joutuu pohtimaan hetken, mutta mieleen muistuu ainakin ulkoilmaottelu Colorado Avalanchen ja Los Angeles Kingsin välillä ja Montrealissa pelattu ottelu, johon oli kutsuttuna paikalle kaikki entiset kapteenit, Saku Koivu mukaan lukien.

– Siellä ollaan niin isänmaallisia, joten oli hieno seurata ulkoilmaottelua paikan päältä, kun hornetit lensivät stadion yllä ja kansallislaulu soi.

NHL-kirjeenvaihtajana jääkiekon synnyinkaupungissa, työnantajan kustantamat matkat ja unohtumattomat ottelut saattaa kuullostaa helpolta, kuin jatkuvalta lomamatkalta. Totuus on kuitenkin toinen. Yksinäisyys ja yksin oleminen vieraassa maassa ja kaupungissa ei sovi kaikille. Varsinkaan, kun valtaosa väestöstä puhuu ranskaa.

– Kyllä se yksinäisyys on työn ainoa negatiivinen puoli. Hyvä, kun siellä puhutaan ranskaa enemmän kuin englantia. Itselläni on tämä rallienglanti, niin ehkä on vähän helpompi ymmärtää kanadalaisia, joilla on vähän sama asia, Touru naurahtaa.

NHL:n kausi 2019-20 on tällä hetkellä keskeytetty koronapandemian takia. Eri asiantuntijat uskovat, että kausi voitaisiin pelata vielä loppuun, jolloin kausi tulisi kestämään kesään, jopa syksyyn asti. Touru ei kuitenkaan usko, että tälle kaudelle saadaan Stanley Cup -mestaria.

– En usko, että kautta tullaan pelaamaan loppuun, siltä se vain näyttää. Hyvä, jos ensi kausikaan alkaa ajoissa. En tietysti mikään koronavirusasiantuntija ole, mutta pahalta näyttää.

Kysyttäessä tulevaisuudesta on Touru mietteliäs. Puheen kääntyessä ensikauteen tekee hän mielenkiintoisen paljastuksen.

– Selostamisesta haaveilin pitkään, kiinnostusta on, mutta se ei ole nyt ajankohtaista, ehkä joskus myöhemmin. Ensi kautta kirjeenvaihtajana ei ehkä ole kirkossa vielä kuulutettu, mutta kyllä se aika varmalta nyt näyttää, että sinne taas mennään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: