Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Elias Karvonen etsii lisää vastuuta maisemanvaihdoksella – ”Edelleen on halua päästä ylivoimalle ja näyttää, että sinnekin olisi annettavaa”

Liiga-kauden 2019-20 loputtua loppui myös Elias Karvosen, 25, sopimus HC TPS:n kanssa. Pelaaja haluaa palata juniorivuosien hyökkäys orientointuneempaan pelitapaan ja kokeilla rahkeitaan muualla, kuin Turussa.

Kaarinan Kiekko-Poikien kasvatti siirtyi TPS:n B-junioreihin kauden 2009-10 päätteeksi. Tuolla samalla kaudella hän voitti Kaarinassa B2-junioreiden pistepörssin. Kaudella 2008-09 Karvonen oli käynyt kokeilemassa tuntumaa TUTO:ssa ja joukkue olisi hänet halunnutkin, mutta vielä silloin siirto ei tuntunut oikealta ratkaisulta.

– Se oli vähän liian vakavaa TUTO:ssa silloin. Olin tottunut erilaiseen toimintaan, mutta seuraavan kauden jälkeen siirto TPS:ään tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Varmaan kaipasin jo vähän uusia haasteita, Karvonen avaa lähtöään.

25-vuotiaalle Karvoselle jääkiekko ammattilaisena on aina ollut unelma, vaikka siitä ei juuri koskaan uskaltanutkaan liikaa haaveilla. TPS:ään siirtymisen jälkeen haave ammattilaisuudesta oli askeleen lähempänä.

– Ei se ihan realistiselta tuntunut KaKiPo aikana. Ehkä kun pääsi TPS:n B- ja A-junioreihin ja sielläkin pärjäsi, alkoi uskomaan, että tästä voi tulla ammatti.

Karvonen oli juniorivuosinaan taitopelaaja, pisteitä oli mukava tehdä ja vastuuta kertyi. Vielä TPS:n B- ja A-junioreissa pelityyli pysyi samana. Kaudella 2014-15 TPS voitti A-junioreiden Suomen mestaruuden, mitä hän pitää hienoimpana muistona omalta uraltaan.

– Meillä oli niin hieno nippu kavereita ja tosi hyviä pelimiehiä siinä, kaikki ollaan vieläkin hyviä kavereita keskenään, Karvonen muistelee.

Liigauran ensimmäiset piirrot Karvonen pääsi tekemään samalla 2014-15 kaudella TPS:n paidassa. Junioreista tuttu taitohyökkääjä joutui kuitenkin muuttamaan pelityyliään siirryttyään miehiin.

– Junnuista asti pelityyli oli ollut pelkästään hyökkäävä, silloin ei oikein kiinnostanut se puolustaminen, enkä ollut hyväkään siinä.

– Kasvaessani huomasin, että ihan pelkällä neppailulla ei enää pärjää. Sitä kautta sitten oppi puolustamaan ja mukautui siihen pelitapaan, millä pystyy pelaamaan Liigassa.

Nykyään Karvonen tunnetaan kahden suunnan pelistään ja alivoimaosaamisestaan.

– Alivoimaa on tullut pelattua kauan ja tykkään siitä, mutta edelleen on halua päästä ylivoimalle ja näyttää, että sinnekin olisi annettavaa.

TPS:ssä mahdollisuuksia ylivoimalle on toki annettu, mutta Karvosen mukaan onnistumisetkaan eivät aina riitä. Jos joukkueessa on isomman tähtiluokan pelaajia ja palkkapusseja, niin ne paikat ovat usein täynnä.

– Viime vuonna pääsin pelaamaan ylivoimaa ja tehtiin kuudessa pelissä tehoja, mutta kun isomman profiilin pelaaja palasi esimerkiksi sairastuvalta, minut heitettiin pois. Vähän siinä tuli semmoinen olo, että mitä pitää tehdä, että saa jatkaa. Mutta semmoista se on, Karvonen harmittelee.

Elias Karvonen – TPS, Kuva: Juha Tamminen

Pitkät ja useat loukkaantumiset ovat varjostaneet Karvosen uraa. Neljä kautta Liiga-miehistössä, joista jokaisena Karvonen on ollut osan loukkaantuneena. On ollut olkapää- ja polvivammaa, sekä muuta pienempää vaivaa.

– En halua mitään selitellä, mutta kyllä väitän, että loukkaantumisilla on ollut minun urani ja kehityksen kannalta iso vaikutus. Neljään kauteen ollut erittäin paljon loukkaantumisia, enkä ole saanut yhtään täyttä kautta vielä miehissä.

Kehitettävää Karvonen omasta pelistään löytää, sillä vahvin luistelija hän ei ole koskaan ollut. Viimeisten vuosien kesät ovatkin menneet painottuen luisteluun luisteluvalmennuksessa. Tämänkin osa-alueen kehityksessä loukkaantumiset ovat olleet isossa, hidastavassa roolissa.

Kun kaudella 2016-17 Karvonen palasi peleihin loukkaantumisestaan, lainasi TPS pelaajan TUTO:on hakeakseen vauhtia ennen paluuta Liiga ympyröihin. Pelit sujuivat hyvin, kun 10 peliin kertyi 11 (2+9) tehopistettä. Tuolloin Karvonen pääsi jälleen kiinni siihen vanhaan, hyökkäävämpään pelityyliinsä. Juuri sitä hyökkäävämpää puolta hän haluaa tuoda tulevaisuudessa itsestään esiin.

– Onhan se makeampaa pelata 20 minuuttia ja tehdä pisteitä, kuin pelata 10 minuuttia ilman pisteitä. Ainakin omalla kohdallani on turha väittää toisin.

Tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa oleva Karvonen harjoittelee Turussa muiden pelaajien kanssa. Keskusteluja eri seurojen kanssa on ollut, mutta TPS:ssä ura tuskin tulee jatkumaan. Monta kautta takana samassa paidassa, joten maisemanvaihto tuntuu oikealta ratkaisulta.

– Jotain puheita on ollut. Todennäköisesti TPS:ssä en jatka. En tiedä jatkanko Liigassa, ulkomailla vai missä.

Myös valloilla oleva koronatilanne vaikeuttaa sopimusneuvotteluja. Monet seurat ovat taloudellisissa vaikeuksissa ja ympärillä leijailee paljon epävarmuutta sarjojen alkamisesta.

– On se korona aika lailla vaikuttanut neuvotteluihin. Aika epävarmaa on ollut, mitä agentin kanssa olen asiasta keskustellut.

Karvosella on aina ollut unelmana pelata jääkiekkoa ulkomailla. Puheita siirrosta ulkomaille on myös ollut, mutta esimerkiksi heikkotasoisiin sarjoihin hänellä ei ole mielenkiintoa.

– Varsinkin nyt myöhemmällä iällä on tullut mietittyä, että kuinka hieno elämänkokemus se olisi, jos pääsisi asumaan ja pelaamaan jääkiekkoa ulkomailla. En osaa vielä sanoa mihin, mutta joitain tarjouksia on kyllä tullut. Aika alkutekijöissä ollaan. Onneksi on pitkälti aikaa ja kesää jäljellä, eiköhän se viimeistään syksyllä selviä, Karvonen toteaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: