Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kotimaan kaukalot Euroopan sarjoihin vaihtanut Rasmus Kulmala – ”Olen saanut rauhassa toteuttaa itseäni”

LOIMAALTA LÄHTÖISIN OLEVA RASMUS KULMALA PELASI PÄÄTTYNEELLÄ KAUDELLA ERSTE LIGAA UNKARILAISESSA FERENCVÁROSI TC:SSA. KAUSI OLI PISTEIDEN VALOSSA HYVÄ, KOKONAISVALTAISESTI EHKÄ URAN PARAS.

Erste Liga on Unkarin ja Romanian yhdistynyt pääsarja. Joukkueita kaudella 2019-2020 oli kymmenen, seitsemän Unkarista ja kolme Romaniasta. Ferencvárosi TC:ssa pelasi päättyneellä kaudella Kulmalan lisäksi neljä muuta suomalaista.

Niin kuin muuallakin Euroopassa, myös Erste Ligassa kausi päättyi keskeytykseen, eikä pudotuspelejä ehditty pelata. Pettymystä kauden keskeytymisestä paikkaa se, että Ferencvárosi TC nimitettiin Erste Ligan mestariksi runkosarjan perusteella. Alkuvuodesta joukkue voitti lisäksi Magyar Kupan, tutummin Unkarin cupin, vaikka cupissa oli mukana lähtökohtaisesti parempia unkarilaisia joukkueita, jotka pelaavat kovemmissa sarjoissa, Slovakian Tipsport Ligassa, sekä Itävallan EBEL:issä.

– Kausi oli kyllä onnistunut, voitettiin kolme mestaruutta. Erste Ligan ja Unkarin cupin lisäksi tuli Unkarin mestaruus, josta kilpailee unkarilaiset Erste Ligan joukkueet.

Joukkueen menestyksen lisäksi Kulmala pelasi pisteiden valossa uransa parhaan kauden. 44 ottelun tehot 29+25 oikeutti joukkuen sisäisessä pistepörssissä neljänteen sijaan, koko Erste Ligassa 54 pistettä riitti sijalle 10. Ertse Ligan pistepörssin kärjessä olevilta pelaajilta löytyy lähivuosilta AHL- ja ECHL-taustaa.

– Olihan se hyvä hyvä kausi pisteiden valossa. Enemmänkin pisteitä olisi ollut mahdollista tehdä, varsinkin heikompia joukkueita vastaan. Toki välillä pelien jo ratkettua meillä peluutuskin muuttui siten, että esimerkiksi ylivoimalla kentälle ei laitettu enää parasta viisikkoa.

Vaikka Kulmalan kausi oli kaikilta osin hyvä, toteaa hän edellisen kauden olleen ehkä vielä parempi. Silloin hän edusti toista unkarilaista joukkuetta DTVK Jegesmedvekiä, joka pelasi edellä mainittua Slovakian pääsarjaa. Tuolloin Kulmala summasi 57 peliin tehot 17+25=42.

– Aika tasoissa voidaan kahta edellistä kautta pitää, ehkä kautta Slovakian sarjassa arvostan enemmän. Se sarja on kuitenkin niin paljon kovempi ja tasaisempi, mitä Erste Liga. Sarjassa on isoja ja vahvoja pelaajia eikä sitä voida mitenkään verrata esimerkiksi Suomen Mestikseen. Erste Ligasta voi sanoa sen, että muutamat kärkijoukkueet, Ferencvárosi TC mukaan lukien olisi todella vahvoilla Mestiksessä.

Vallitseva tilanne maailmalla vaikuttaa valitettavasti myös jääkiekkoon. Joukkueet elävät epätietoisuudessa siitä, miten tilanne tulee vaikuttamaan niiden talouteen. Esimerkiksi Suomessa suurin osa liigaseuroista on pulassa, Mestiksestä puhumattakaan. Euroopan isoimmissa sarjoissa osa on ottanut käyttöön ns. siirtokiellon epävakaan taloudellisen tilanteen vuoksi. Varsinkin sopimuksettomille pelaajille tilanne on paha, sillä sopimuksen saaminen saattaa siirtyä pitkälle kesään, jopa syksyyn. Ennakkotiedoista poiketen Kulmalalla ei tätä vaaraa ole.

– Itseasiassa viime viikolla tein vuoden jatkosopimuksen samaan paikkaan. Tilanteeni on hyvä verrattuna siihen, että tiedän pelaajia, jotka saattavat menettää työpaikkansa tämän vuoksi. Meillä pelasi viime kaudella kuusi ulkomaalaista pelaajaa, täksi vuodeksi sallittu määrä nousi seitsemään, mutta todennäköisesti tuleva kausi aloitetaan kolmella. Tilanteen vuoksi pelaajabudjetit pienenee, kun sponsoreista ei voi varmaksi sanoa. Meilläkin suurin osa rahasta joukkueelle tulee juuri sponsoreilta. Suomeen verrattuna esimerkiksi pääsylipuista ei tuottoa tule.

Ferencvárosi TC:n tulosyksikkö rakentuu pitkälti ulkomaalaisista pelaajista. Runko täydentyy hyvillä paikallisilla pelaajilla, alemmat ketjut junioreista. Nyt, kun ulkomaalaisten pelaajien määrä pienenee, kasvaa paikallisten ja junioreiden rooli. Millainen sitten on Unkarin juniorituotanto? Voidaanko sen varaan rakentaa joukkuetta?

– Aika heikolla pohjalla se kyllä on. Unkarista löytyy yksi seura, millä on toimiva junioriakatemia. Sieltä ne hyvät pelaajat pääsääntöisesti tulevat. Olen muutamia harjoituksia käynyt vetämässä meidän seuran junioreille ja silloin kyllä näki, että miten paljon perässä ikäluokkaansa nähden he ovat ihan perusasioissakin. Jos pelaajalta löytyy nuorena lahjakkuutta, niin aika nopeasti he lähtevät muualle, esimerkiksi Ruotsiin.

Miksi sitten Unkari? Edelliskausien näyttöjen ja vanhojen meriittien, mukaan lukien U20 maailmanmestaruuden vuodelta 2014, luulisi aiheuttavan kiinnostusta. Pystyykö Unkari ja Ferencvárosi TC kilpailemaan taloudellisesti muiden Euroopan sarjojen kanssa?

– Olen tykännyt Unkarista. Täältä on saanut paljon kavereita ja asiat on hoidettu aina siten, miten on luvattu. Alkaen palkoista, asunnosta, autosta aina varusteisiin asti. Ja on se aina helpompaa palata samaan paikkaan takaisin, kun ei ole stressiä vastaanotosta tai uusista käytännöistä.

– Sain tarjouksia myös paremmasta sarjasta, mutta kun kausi oli menestyksekäs ja tapa miten hyvin seura minua kohteli, niin halusin olla heille lojaali. Lisäksi palkkataso esimerkiksi Mestikseen nähden on moninkertainen, eikä Liigaan verrattunakaan jäädä paljoa keskipalkasta.

Syksyllä Kulmalalla alkaa neljäs kausi Unkarissa. Unkarin miesten maajoukkue on ollut muutamaan otteeseen A-sarjan MM-kilpailuissa, ja heillä on kova tavoite vakiinnuttaa paikkansa siellä. Vuoden 2016 MM-kisoissa Unkaria edusti kanadalaissyntyinen Frank Banham. Onko tälläisesta ollut kohdallasi keskustelua?

– Sitähän ne yritti jo toisen kauden jälkeen, mutta se kaatui edustettuani Suomea U20 MM-kilpailuissa. Pitäisi pelata Unkarissa neljä kautta, jonka jälkeen passin saaminen olisi mahdollista. Mutta en asiaan ottanut silloin sen enempää kantaa, en sen vuoksi Unkarissa pelaa, että pääsisin heidän maajoukkueeseensa. Työpaikan saamista passi toki helpottaisi, sillä minua ei pidettäisi ulkomaalaisena. Iso kysymys kuitenkin olisi, että sitoutuisinko Unkarin maajoukkueeseen ja olisinko valmis sitä edustamaan arvokisoissa.

Kulmala täyttää kesällä 26 vuotta, eli on astumassa niin sanottuun omaan prime-time-aikaansa. Jääkiekko on muuttunut ja jatkaa muuttumistaan siihen suuntaan, mitä Kulmala pelillisesti edustaa. Tulevaisuudestaan tai tavotteistaan hän ei kuitenkaan osaa sanoa.

– Ei minulla mitään suurempia tavotteita ole, mennään pitkältki fiiliksen mukaan kausi kerrallaan. Olisihan se eri asia pelata Liigassa nyt, kuin mitä silloin viime kerralla. Olen saanut täällä toteuttaa rauhassa hyökkäysorientoitunutta pelityyliäni ja samalla tehdä pisteitä. Koen, että kokonaisvaltaisesti pelaan tällä hetkellä urani parasta jääkiekkoa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: